Вітаємо на сторінках самого корисного блогу! З вами Олександр Білий. Пропоную трохи відпочити від тренувань і відправиться на нашу віртуальну кухню і дізнаємося, як приготувати дієтичні котлети з курячого фаршу, які порадують своїм складом і калорійністю будь-якого спортсмена, а також людини, яка просто любить смачну їжу і при цьому дотримується повноцінного харчування та здорового способу життя не вкидывая в себе все підряд.

Куряче м’ясо не заміниме для спортсменів

Почнемо з фактів про користь курки на здоровому столі:

  • біле куряче м’ясо багате легкозасвоюваним білком (24 грама на 100 г готового філе);
  • в курячій грудці майже немає жирів і вуглеводів;
  • бульйон з курки що це потрібно для ослабленого імунітету і зміцнення організму;
  • вона доступна і прийнятна в ціні.

Напевно ви знаєте, що важливо протягом доби живити свій організм всіма нутрієнтами (білки, жири, вуглеводи) і як же важко добрати заповітний білок а домашніх умовах в необхідних кількостях без дієтичного білого м’яса. Його можна відварити і з’їсти, але як це нудно і одноманітно. Набагато краще замість того щоб давитися грудкою (а саме це і відбувається, тому що біле м’ясо досить сухе), приготувати з неї гуляш, підливу або котлети.

З таким обідом ви не будете відчувати себе великим мучеником в ім’я здоров’я, і крім того, такі м’ясні страви припадуть до смаку вашим домашнім. Правильно приготувавши страву з курячого фаршу ви забезпечите ваші м’язи будівельним білком або протеїном отриманими в домашніх умовах.

Вибираємо натуральне м’ясо

Найкращий варіант — це побігати за куркою (для зарядки) за своїм господарського двору і, так би мовити, довести її до готового стану самостійно, знаючи, чим ви її годували і як довго вона зростала.

Наступний варіант купити її на ринку в бабусь. Якщо ж ви міської споживач готової продукції, то ось вам декілька порад з вибору курятини:

  • вибирайте охолоджене, а не заморожене м’ясо (це корисно для збереження деяких корисних властивостей м’яса);
  • в упаковці з куркою не повинно бути води і червонуватою юшки (це свідчить про те, що вона була розморожена);
  • при натисканні пальцем вона повинна повертатися в попередній стан (високий тургор говорить про свіжості);
  • вибирайте середній розмір курки (якщо вона велика, а на упаковці написано «курча», то можна тільки припускати якими кормами і добавками його годували);
  • якщо це готова грудка, то вона повинна бути натурального блідо-рожевого кольору.

Навіть якщо ви не запам’ятаєте всі ці пункти, то виробіть таку звичку по відношенню до всіх продуктів: читайте етикетку, пам’ятайте сьогоднішню дату і дивіться на термін зберігання. Для курки це 5 діб (якщо вказано більше, то краще обійдіть її, адже це значить, що виробник піклується про себе і вимочує курку в консерванти).

Спосіб приготування котлет без масла і сковороди

Отже, курка куплена і чекає своєї години в холодильнику (зауважте, не в морозильній камері). Смачні котлети не обов’язково повинні бути смаженими, їх можна приготувати без краплі олії на сухій сковороді, в духовій шафі, в мультиварці або пароварці (останню можна замінити каструлею з водою і друшляком).

Крім того, курячі котлети можна додавати будь-які корисні продукти (морква, капуста різних видів, вівсяне борошно, крупу, сочевицю, горох) і все інше що прийде вам в голову. Хто знає, може ви придумаєте унікальний смачний рецепт корисних котлет (тільки не забудьте з нами поділитися ним).

Користь приготування в духовці і її переваги перед плитою в тому, що страва готується у власному соку, тому радимо використовувати рукав для запікання, так духовка залишиться чистою, а котлети соковитими.
При готуванні на пару (найкорисніший вид приготування їжі) котлети доводяться до готовності рівномірно, всі корисні елементи зберігаються і не йдуть в бульйон (як це буває з відвареної грудкою).

Підбірка низькокалорійних курячих котлет

Рецепт 1. Класичні парові котлети (без добавок).
Інгредієнти: 0,5 кг філе курятини, 3 шматочки бездріжджового хліба або сухарів), третину склянки молока, цибулю, 1 яйце, спеції.
Приготування: пропустити на м’ясорубці (або довести до кашоподібного стану потужним блендером) хліб, вимочений в молоці, філе і цибулю. Додати яйце, спеції, зелень можна. Зробити котлети і укласти в пароварку (або саморобну конструкцію) на 40 хвилин. Блюдо готове.

Рецепт 2. Парові котлети з вівсяними пластівцями.
Інгредієнти: 0,5 кг філе курки, 3 середні морквини, цибулина, часник, спеції, третину склянки молока, 6 ст. ложок пластівців.
Приготування: пропустити на м’ясорубці філе, морква і цибуля. Пластівці залишити набухати в молоці. Все змішати і додати спеції. Сформувати котлети і укласти в пароварку на 40-50 хвилин. Приємного апетиту.

Рецепт 3. Парові котлети з сиром.
Інгредієнти: 0,5 кг філе курки, 1 ст. ложка сметани, цибулина, часник, спеції, 2 шматочка бездріжджового хліба, зелень, 100 гр тертого твердого сиру, третину склянки молока, 1 яйце.
Приготування: підготувати м’ясо до подрібнення, пропустити на м’ясорубці, хліб, вимочений в молоці, моркву і цибулю теж. Все змішати і додати сир, січену зелень, спеції, яйце. Зробити котлети і укласти в пароварку на 40 хвилин. Приємного апетиту.

Рецепт 4. Котлети в духовці з капустою.
Інгредієнти: 0,5 кг філе курки, 1 ст. ложка манної крупи, цибулина, часник, спеції, половина болгарського перцю, 1 яйце.
Приготування: підготувати м’ясо до подрібнення, пропустити його разом з цибулею на м’ясорубці. Капусту нашаткувати і в блендері довести до пастоподібної маси. Все змішати і додати нарізаний перець, спеції, яйце і манну крупу. Дати фаршу постояти 5 хвилин, потім зробити котлети і укласти на деко, застелене пергаментом (або в рукав для запікання). Випікати 30 хвилин при температурі 180 градусів. Корисні котлети готові.

Рецепт 5. Самі дієтичне курячі котлети в мультиварці
Інгредієнти: 2 курячі грудки, цибуля ріпчаста – 1 шт., спеції і зелень.
Приготування: все пропустити через м’ясорубку, сформувати котлети. Встановити режим «на пару» і занурити в кошик каструлю мультиварки, наповнену водою до нижньої позначки. Готувати півгодини (або мультиварка сама вкаже час). Найпростіші котлети готові.

Отже, ми дізналися, як вибрати куряче м’ясо, як зробити його різноманітним і корисним з допомогою різних способів приготування. Не лінуйтеся готувати і розповідати про блозі існування своїм друзям в соціальних мережах. НА цьому буду закінчувати статтю, поки писав сам встиг зголодніти. До скорого!

Олександр Білий


Схожі статті: