Доброго дня читачам блогу про спорт і здоров’я. На зв’язку Олександр Білий. Сьогодні ми поговоримо про боротьбу з надмірною вагою і визначимо наскільки можуть бути корисні висівки для схуднення. Для досягнення бажаного результату в процесі скидання зайвої ваги кожному хотілося б мати продукт, недорогий, доступний і ефективний.

Саме висівки є тим продуктом, який можуть собі дозволити все, вони є самим доступним товаром в магазинах, аптеках і в рослинному світі.

Що це взагалі за продукт

Висівки – продукт рослинного походження, який утворюється в процесі переробки злакових культур (пшениці, жита, ячменю, гречки, льону та інших). Більш чітке уявлення про те, що таке висівки, дає знання будови зерна.

Зерно покрите плодової і насінної оболонкою, під ними знаходяться ендосперм (центральна частина, до 80%) та зародок. Для виробництва сортового борошна найбільшу цінність має ендосперм, він багатий білком і крохмалем, чим вищий сорт борошна, тим більше центральних частин використано у виробництві. Проте центральні частини зерна менш багаті вітамінами, ніж оболонки і зародок.

Оболонки зерна в процесі виробництва видаляються, так як містять мало білків та інших речовин, необхідних для якісного борошна і крупи. Віддалені оболонки зерна – це висівки.

Цінність при надмірній вазі

Якщо висівки не мають ніякої корисної функції у виробництві борошна і крупи, чим корисні вони для людини? Знаючи хімічний склад оболонок зерна, цінність висівок стає очевидною.

Основною частиною корисних речовин у висівках є складні вуглеводи – харчові волокна або клітковина, яка відіграє величезну роль для здорового харчування в процесі схуднення:

  • Збираються і виводяться з організму шлаки і токсини, нітрати, солі важких металів, підвищуючи очищаючі властивості організму;
  • Нормалізує роботу травної та видільної систем, допомагаючи кишечнику працювати «як годинник», очищає складки і стінки кишечника від небажаної слизу, з’являється легкість у внутрішніх органах.Бере участь у зниженні рівня цукру і холестерину.
  • Підвищує рівень глюкози в крові при вживанні клітковини стає повільним, що важливо для людей з цукровим діабетом, крім того, почуття голоду не дасть про себе знати протягом тривалого часу.
  • Зв’язуючи воду і розбухаючи в шлунку, висівки дають відчуття насичення при невеликій кількості калорій, що також запобіжить відчуття голоду.

Людям, що мають захворювання травної системи, необхідна консультація лікаря перед включенням в свій раціон висівок, як джерела харчових волокон.

Висівки – це не тільки джерело клітковини, але й джерело вітамінів групи. В, Е і А. Не варто забувати про те, що обмеження вживання деяких продуктів (хлібобулочні, молочні, яйця, картоплю та інші) під час дієт може призвести до дефіциту цих вітамінів.

Функції в організмі вітамінів, що містяться у висівках наступні:

  • беруть участь в обмінних процесах (енергетичному, жировому, вуглеводному і білковому);
  • беруть участь у синтезі гемоглобіну крові – допомагають підтримувати організм в гормональному балансі;
  • регулюють функції м’язової та нервової системи;
  • сприяють підтримки імунітету;
  • покращують зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів.

Скинути зайву вагу і знайти хороше здоров’я, настрій, стан шкіри і волосся без участі вітамінів групи. В, Е і А досить важко.

Для того, щоб ви змогли більш детально розібратися в принципах здорового харчування і побачити позитивні зміни у вашому організмі вже через кілька тижнів здивувавши своєю свіжістю близьких родичів і друзів, достатньо застосувати всі ті методики, які викладені у відео-курсі «Здорове харчування».

Спосіб застосування

Тепер давайте розберемо як приймати для досягнення позитивних змін в організмі. Висівки, як залишковий продукт виробництва борошна, розрізняють ступенем помолу: грубого (великі частинки) і тонкого (дрібні частинки). У харчуванні людей використовуються висівки дрібного помелу. В даний час сучасна промисловість виробляє висівки в зручній формі (гранули, порошки).

Крім того, виробники прагнуть урізноманітнити асортимент висівок не тільки за рахунок форми, але й за рахунок додавання різних корисних речовин (морської капусти, сушеної моркви, фруктози та інших) для збільшення поживної цінності висівок. Які краще вирішувати і пробувати вам. У продажу можна знайти, як правило пшеничні, вівсяні і лляні висівки.

Останнім часом у супермаркетах можна побачити впровадження продуктів, збагачених клітковиною на основі висівок в хлібобулочних виробах, кисломолочні продукти (йогурти, сирки), кондитерських виробах.

Багато хто задається питанням, як приготувати їх перед прийомом. Насправді спеціальних приготувань не потрібно, достатньо додати кілька ложок в основну їжу. Для очищення організму і ефективного схуднення рекомендується вживати чисті висівки – до чи вчасно їжі, запиваючи великою кількістю рідини, а також додавати в їжу – в салати, овочеві суміші, випічку.

Досить смачно і корисно буде вживання з нежирним кефіром натщесерце зранку.

Важливо, що це недорогий, але при цьому ефективний і доступний всім продукт здорового харчування та зниження маси тіла, його вживання досить просто і зручно. Не варто ігнорувати його позитивні властивості для оздоровлення всього організму. На цьому думаю завершувати. До зустрічі на сторінках sportivs.

Олександр Білий


Схожі статті: