Вітаю читачів. Пропоную сьогодні поговорити про екзотичних фруктах і обговорити кумкват. Виникає питання: кумкват ,що це за фрукт? Смачний, корисний, екзотичний — ось як можна коротко охарактеризувати його, корисні властивості якого відомі людям з давніх часів. Кумкват (або фортунелла, кинкан) лише нещодавно став з’являтися серед домашніх рослин і в раціоні наших мешканців, а родом він з Піднебесної країни — Китаю. Там його називають «гам гват», що означає «золотий апельсин». І він такий і є — золотий. Мається на увазі не тільки зовнішній вигляд плоду кумквата, але і його вельми цінні поживні властивості.

Особливості та корисні властивості

Користь цього невеликого за розміром фрукта пояснюється, в першу чергу, його хімічним складом. Але спочатку подивимося на плоди кумквата і сама рослина ближче.

Фортунелла — окремий підряд цитрусових, які стоять дещо осібно з-за особливостей будови плоду. Рослина — чагарникового типу, нерідко нагадує невелике деревце. Цікаво, що з насіння кумкват вирощують досить рідко, що пов’язано з недостатньо розвинутою і тому не дуже міцною кореневою системою.

Тому найчастіше рослина культивують, привчаючи його до іншим цитрусовим, наприклад, до досить невибаглива лимонного дерева (а в Японії і Китаї в переважній більшості «батьківським» рослиною виступає понцирус трехлисточковый). Також поширений спосіб живцювання, особливо серед жителів Європи і Америки, а також Росії та країн СНД.

Сам плід має яскраво-помаранчеву або більш бліде, з жовтизною, забарвлення. Його форма досить витягнута, овальна, а розмір — близько 3-5 см в довжину і 2-4 см в ширину.

За смаком нагадує солодко-кислий мандарин, а шкірка завжди солодка. Плід соковитий, м’ясистий.

Відмінність помаранчі (вид ягоди) кумквата від інших цитрусових полягає в тому, що його можна їсти прямо з шкіркою, так як вона досить тонка, м’яка і смачна.

До теперішнього часу відомо шість видів кумквата і близько десятка гібридних підвидів.

А тепер звернемо увагу на склад фрукта.

У плодах кумквата цілі поклади корисних речовин — мікроелементів, пектинів, ефірних масел і вітамінів. Перерахуємо їх:

  • Вітаміни. Це вітаміни груп А, В, С, Е, Р.
  • Мінерали: залізо, цинк, магній, калій, кальцій, натрій, фосфор, мідь.
  • Полісахариди (пектини).
  • Ефірні масла.

Кожна зі складових — по-своєму цінна для організму і здорового способу життя.

Вітаміни належать до біологічно значущих елементів і грають найважливішу роль в життєдіяльності організму, виступаючи в якості каталізаторів — речовин, що поліпшують перебіг хімічних реакцій з меншими енерговитратами.

Мінерали (або більш точно, макро – і мікроелементи) є життєво необхідними речовинами для біохімічних процесів, що відбуваються в організмі, і входять до складу кожної з клітин тіла.

Роль полісахаридів полягає в тому, що вони ефективно знижують рівень цукру і холестерину в організмі, а також знижують ризик онкологічних захворювань, борються з кишковими інфекціями і виводять з організму важкі метали і радіоактивні елементи.

Ефірні олії виявляють антидепрессантные, антисептичні, тонізуючі властивості і діють загальнозміцнюючу чином на організм.

Як видно, кумкват, корисні властивості якого підтверджені практично і на медичному рівні, може стати прекрасним засобом для підтримки здоров’я людини. Адже вміст корисних нам речовин в маленьких померанцах кумквата дуже велике.

Крім того, в плодах фортунеллы зовсім небагато калорій: в 100 г сирого фрукта — не більше 71 ккал. З цієї причини кумкват показаний тим, хто хоче позбутися зайвої ваги.

Однак тим, хто страждає підвищеною кислотністю шлунка і деякими хворобами шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастродуоденітом, виразкою шлунка в стадії загострення, слід з обережністю вживати кумкват. Також це стосується людей зі схильністю до алергії на цитрусові, на вміст в їжі червоних речовин. Краще з цього приводу порадитися з дієтологом.

У чому ще користь кумквата

Плоди кумквата дуже смачні, соковиті й ароматні. У різних видів рослини, як уже повідомлялося, переважає кисло-солодкий смак м’якоті плоду. Іноді, як, наприклад, у випадку з сортом Нагами — одним з найпопулярніших у світі сортів, кислувата внутрішність чудово контрастує з дуже солодкою шкіркою, що створює чудові смакові відчуття.

Тепер давайте розберемося, як їдять кумкват. Вживають кумкват, як у свіжому вигляді, з’їдаючи плоди сирими і додаючи їх в різні фруктові салати, так і у вигляді мармеладу, варення, зацукрованих цукатів, пастили, мусів і пудингів. Також його маринують і солять, отримуючи відмінну закуску. Роблять з плодів кумквата і приправи, і компоти. Словом, кулінарна фантазія може бути практично невичерпною.

Крім смакових якостей, кумкват цінний як декоративна рослина, яке нескладно вирощувати в домашніх умовах або в теплиці. Кумкват відрізняється красивою, щільною кроною, цвітінням запашними білими з рожевим відтінком квітами, хорошим плодоношенням. Його дуже цінують любителі садівництва.

Компактний розмір деревця дозволяє вирощувати його в стилі бонсай, отримуючи чудові дерева в мініатюрі.

Якщо ви ще не пробували вирощувати або вживати в їжу кумкват — «золотий апельсин», який у Китаї здавна має назву «плід мудреців», то чому б не зробити це саме зараз? Адже сьогодні ця екзотична рослина цілком доступно для багатьох. До скорого!

Олександр Білий


Схожі статті: